Covid-19 tájékoztató

2022.12.16.

Tisztelt leendő és korábbi Páciensünk!

A Coronavírus járvány okán, annak ellenére, hogy az hol fokozottan, hol kevésbé van jelen a mindennapok során, mindazokban az esetekben, amikor – az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése alapján – nem szükséges a beteg személyes jelenléte, szolgáltatásaink egy részét telekommunikációs eszközök által nyújtjuk. Ezek az esetek a következők:

 • első konzultáció (anamnézis felvétel, a megelőző vizsgálatok leleteinek kiértékelése, diagnosztikus és terápiás terv felállítása),
 • az elkészült leletek kiértékelése és azok alapján a terápiás terv módosítása, konkretizálása,
 • egy-egy sikeres vagy sikertelen kezelést követő megbeszélés, amikor egy újabb kezeléshez szükséges diagnosztikus vizsgálatok kerülnek elrendelésre és egy új terápiás terv kerül kialakításra.

A fenti témában kérjük, hogy a +36-1-202-2802 telefonszámon, vagy a budapest@dunamentirek.hu vagy a gyor@dunamentirek.hu e-mail címen vegyék fel vegyünk a kapcsolatot.

Az említett előzetes kapcsolatfelvételt követően, járvány aktuális helyzete alapján indokolt és a szakmai útmutatókban rögzített védekezési eszközök és előírások alkalmazása mellett, tudunk gondoskodni a szükséges személyes jelenlétet igénylő ellátás biztosításáról.

A járvány jelen helyzetében a vizsgálatok/ kezelések eljárásrendje az alábbiak szerint alakul.

 1. Vizitekre előzetesen időpontot kell az asszisztensekkel egyeztetni. Csak ilyen esetben van módunk Önt fogadni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy – a szigorú betegfogadási rend miatt – ha nem jelenik meg pontosan a megadott időpontban, akkor új időpontot kell kérni az általános szabályok alapján.
 2. Amennyiben Ön a vizitet megelőzően Coronavírus fertőzésre jellemző tüneteket produkál, a megfelelő további vizsgálatokra irányítjuk háziorvosához és akkor tudjuk kezelését elkezdeni, ha azok eredményei negatívnak bizonyulnak.
 3. A vizsgálata napján kérjük, hogy a vizitre pontosan érkezzen és addig az Intézet bejáratánál várakozzon, amíg az asszisztensek nem szólítják.
 4. Az intézetbe lépéskor kézfertőtlenítés, majd utána maszk felvétele kötelező
 5. A maszk Önön kell, hogy maradjon, amíg az intézetet nem hagyja el. Elmenetelkor a kijelölt gyűjtőedénybe dobja a maszkot.
 6. A vizsgálatokra, az intézeten belüli páciensszám korlátozása miatt, a pácienst tudjuk egyedül beengedni. Ez alól kivétel az olyan vizit (terhes UH, beültetés előtti megbeszélés, kezelések közötti személyes megbeszélés, vagy személyes konzultáció), amikor mindkét fél jelenléte indokolt lehet. Ezekben az esetekben csak a hozzátartozó (férj, élettárs) jöhet be a személyes egyeztetésre. Egyéb esetekben a hozzátartozónak a parkolóban kell várni.
 7. A járvány jelen állása szerint, előzetes megbeszélésekre, konzultációkra tudnak személyesen is jönni, vagy ha egyszerűbb, akkor változatlanul megoldhatóak telefonon keresztül. Külföldi pácienseinknek minden estben személyesen kell megjelenniük az első konzultáción a szükséges vizsgálatok miatt.
 8. A recepteket elektronikus formában fogjuk felírni.
 9. Azok a páciensek, akiken a SARS-CoV-2 vírus tünetei nem jelentkeznek PCR, illetve Ag teszt nélkül látogathatják az Intézetet és vehetnek részt a kezeléseken függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e védőoltással vagy sem. Amennyiben a páciens vírusfertőzésre utaló tüneteket produkál a kezelése során, a tesztelése változatlanul szükséges. Azok a páciensek (mind a nők, mind a férfiak személyes megjelenéshez kötött vizitjeire igaz), akik SARS-CoV-2 vírussal megfertőződtek, az alábbiak szerint jöhetnek személyes megjelenéshez kötött vizitre: 10 nappal a pozitív PCR vagy Ag teszt után, újabb teszt nélkül jöhetnek, amennyiben tünetmentesek. Ha a fertőzés során tünetek is voltak (íz érzés, szaglás elvesztése, láz, légúti tünetek, stb.), akkor a tünetek megszűnése után 10 nappal jöhet teszt nélkül.
 10. Amennyiben a közvetlen fertőzésből való felépülés után valamilyen tünet, panasz megmarad, akkor kezelést annak megfelelő belgyógyászati kivizsgálása után tudunk indítani, a sikeres terhesség kihordás érdekében
 11. Ez az eljárásrend visszavonásig marad érvényben.
 12. Ez a működési rend nyilvánvalóan bizonyos kellemetlenségekkel jár a korábbi működésünkhöz képest, de elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk Önöket ellátni a járvány ideje alatt is. Ehhez kérjük türelmüket és együttműködésüket!

Bp. 2022.04.01.

Köszönettel,

Dunamenti REK Reprodukciós Központ ügyvezetés
Dr. Kovács Péter, orvosigazgató
Dr. Boga Péter, orvosigazgató


Tájékoztató a COVID-19 járvány idején végzett spermavizsgálathoz

Kattintson ide a tájékoztató letöltéséhez.


A SARS-CoV-2 vírus, a COVID-19 betegség kórokozója, a koronavírusok közé tartozik. Először Kínában, Wuhan tartományban azonosították 2019 vége felé. A vírus feltételezhetően innen terjedt el az egész világon, több hullámban tömeges fertőzést okozva. A terjedés során a vírus többször mutálódott. Az újabb variánsokra (brit, indiai stb.) általában fokozott fertőzőképesség és súlyosabb tünetek jellemzőek.

A fertőzés kimutatására szolgáló tesztek három nagy csoportba sorolhatók (European Centre for Disease Control):

 • vírus RNS kimutatása (RT-PCR)
 • vírus antigén kimutatása (vírus felszínén jelenlévő protein)
 • antitest kimutatása (a SARS-CoV-2 ellen termelt ellenanyag)

A PCR és antigén tesztet folyamatban lévő fertőzés kimutatására alkalmazzák. Az ellenanyag teszt pedig akut fertőzés vagy már kialakult immunitás kimutatására alkalmas. A jelenleg alkalmazott tesztek nem működnek 100 %-os hatékonysággal.

A COVID-19 betegség felső légúti tüneteit (torokfájás, száraz köhögés) gyakran gasztroenterológiai tünetek (hányinger, hasmenés) előzik meg. Jellemző még a láz, izomfájdalom, levertség, légszomj valamint az íz érzés és szaglás elvesztése. A vírus emberről emberre elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ritkábban érintés útján, fertőzött felületek közvetítésével.

Terhesség esetén kivételesen ritkán a méhlepényen keresztül az anyáról a magzatra is átterjedhet a fertőzés. Terhes nők esetében a megfertőződés rizikója nem nagyobb, mint nem terhesek esetében. A megfertőződött terhesek jelentős része (74-86% egyes tanulmányok szerint) tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget. Leggyakoribb panaszok köhögés és láz. Terhesség esetén viszont nagyobb a rizikója annak, hogy súlyosabb lefolyású betegség miatt kórházi kezelésre legyen szükség. A halálos kimenetelű fertőzés rizikója alacsony, de terhesek között valamennyivel magasabb, mint nem terhesek esetében. A súlyosabb lefolyású betegség rizikója emelkedik a terhesség előrehaladtával. A legtöbb, kórházi ellátást igénylő eset a 3. trimeszterben fordul elő. A koraszülés rizikója is magasabb a tüneteket produkáló fertőzött terhesek esetében, elsősorban az idő előtt megindított vagy császármetszéssel befejezett terhességek miatt.  A fertőzés és súlyos lefolyású betegség rizikója is magasabb 35 éves kor felett és azoknál akiknél a testtömeg index 25 felett van, illetve diabétesz és/vagy magas vérnyomás betegség áll fenn.

Jelen ismereteink szerint a vírusfertőzés nem növeli a fejlődési rendellenesség, vetélés, intrauterin elhalás vagy születés utáni elhalálozás rizikóját. A fertőzés nem befolyásolja negatívan a magzat méhen belüli növekedését. A koraszülés rizikója magasabb, de ennek elsősorban az anyai okokból idő előtt elindított szülés vagy befejezett terhesség az oka. Az újszülöttek több mint 95 %-a jó állapotban jön világra. Újszülöttek között végzett SARS-CoV-2 szűrés az esetek egy részében pozitív eredményt adott, így feltételezik, hogy a vírus át tud jutni a méhlepényen és meg tudja fertőzni a magzatot. Az újszülöttek között a vírus teszt pár nap alatt lényegében minden esetben negatív lett, a fertőzés végét jelezve.

A fertőzés megelőzésére különböző vakcinák érhetőek el. Ezek mindegyike hatékony, bár a hatékonyság tekintetében vannak különbségek. A kétdózisú vakcinák esetében a második dózis után 7-10 nappal kialakul a teljes védettség. Tekintettel arra, hogy terhesség során magasabb a kockázata a súlyosabb lefolyású betegségnek, gyermekvállalás esetén javasolt az oltás. A mRNS alapú vakcinák (Pfizer, Moderna stb.) terhesség alatt is biztonságosan beadhatóak. A vakcinák jelenlegi ismereteink alapján nem jutnak át a placentán és az oltás eredményeként nem jelennek meg a méhlepény működését rontó ellenanyagok. A vakcinák az eddig elvégzett vizsgálatok alapján nem okoznak meddőséget. Férfiak esetében akut fertőzést követően átmenetileg romolhatnak a spermium paraméterek. A vakcinák beadása nem növeli a vetélés rizikóját.  Az oltás eredményeként kialakuló ellenanyagok átjutnak a méhlepényen és a magzat számára is védettséget nyújtanak.  

Forrás:

 1. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v13.pdf
 2. Statement from the ESHRE COVID-19 Working Group: COVID-19 vaccination and assisted reproduction (https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG)
 3. AMERICAN SOCIETY FOR REPRODUCTIVE MEDICINE (ASRM) PATIENT MANAGEMENT AND CLINICAL RECOMMENDATIONS DURING THE CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC UPDATE No. 16 – July 23, 2021 Reproductive Facts Regarding COVID-19 Vaccination
To top
Megszakítás