Eredményeink

In vitro fertilizáció, intracytoplazmatikus spermium injekció és fagyasztott embrió transzfer kezelések kimenetele

1. ábra. Kumulatív élveszülési ráta / petesejtleszívás: az egy petesejtleszívás során létrehozott embriók friss és szükség esetén későbbi fagyasztott embrió beültetés utáni élveszülési ráta az első szülésig követve, vagy amíg el nem fogynak a beültethető embriók. Az ábra a lezárt ciklusok eredményeit mutatja, azaz azokat a ciklusokat, amelyekben vagy megtörtént a szülés, vagy már az összes embrió beültetésre került. USA és Dunamenti REK 2021-es eredmények.

2. ábra. Élveszülési ráta / petesejtleszívás

*Az EU és Dunamenti REK esetében a punkciót követő beültetéseket követő szülések szerepelnek, azaz ha nem jött létre beültethető embrió, vagy tervezetten le lettek fagyasztva az embriók, akkor ezek negatív eredményként jelennek meg.

**A Dunamenti REK esetében a jobb oldali oszlop azoknak a ciklusoknak az eredményét mutatja, amikor a punkciót követte is beültetés.

***Az USA esetében a ciklusok jelentős részében tervezetten fagyasztanak embriót, többnyire genetikai szűrés céljából és a beültetés csak a teszt eredménye alapján fagyasztott embrió beültetés keretein belül történik meg. Az USA esetében az élveszülés a punkciót követő első beültetéssel kalkulált (akár friss, akár első fagyasztott embrió beültetés).

3. ábra. Élveszülési ráta felengedésre számolva fagyasztott embrió beültetések során (Dunamenti REK vs EU)

Magyarázat:

Az eredmények összehasonlításakor az alábbiakat célszerű figyelembe venni:

  • Az eredmények az összes korcsoport adatait együtt mutatják. Az életkor jelentős hatással van a meddőségi kezelések eredményességére. Azokban az országokban, ahol magasabb reprodukciós korban is elérhető finanszírozott ellátás, a pacientúra átlagéletkora általában magasabb, és így az eredmények rosszabbak.
  • Az USA-ban a ciklusok egyre növekvő hányadában történik meg az embriók genetikai szűrése. Genetikai szempontból vizsgált és egészségesnek talált embriók beültetése esetén a terhesség esélye jobb, mint genetikailag nem vizsgált embriók esetében.
  • Azokban az országokban, ahol több meddőségi kezelés költségeit is vállalja a biztosító, magasabb lesz azon párok aránya, akik többedik kezelésüket végzik. Minél több sikertelen előző kezelés szerepel a kórelőzményben, annál kisebb a várható siker esélye.

Forrás:

  • A Dunamenti REK Reprodukciós Központ esetében a szüléseket a páciensek visszajelzése alapján rögzítjük.
  • C Wyns és mtsai. ART in Europe, 2018: results generated from European Registries by ESHRE. Hum Repro Open 2022:1-20
  • https://www.sartcorsonline.com/rptCSR_PublicMultYear.aspx?reportingYear=2021
To top
Megszakítás