Gyakran ismételt kérdések

Általános tudnivalók

Ki fogadja a telefonhívásokat a telefonközpontban?

A hívásokat szakasszisztensek fogadják. Teljes körű felvilágosítást tudnak adni a feltett kérdésekkel kapcsolatban, amennyiben mégsem, akkor megkeresik rá a megoldást.

Mennyi a várólista az IVF kezelésre?

Nincs várólista, ahogy a kivizsgálás megtörténik és nincs semmi olyan eltérés, amelyet kezelni kellene, el lehet kezdeni a kezelést (akár inszemináció, akár in vitro fertilizáció („lombik”)).

Mi a különbség a NEAK által támogatott és a fizetős kezelések között?

A kezelés elvégzése között nincs különbség.

Hogyan tudok időpontot foglalni?

Az időpontfoglalás minden esetben telefonon történik, hétköznap 8 – 15.30 között. Napi több száz hívásunk van, melyeket folyamatosan fogadunk, azonban a vonal terheltsége miatt elképzelhető, hogy sokszor foglalt jelzést hallanak. Igyekszünk minél több hívásra válaszolni így kérjük, hogy ilyen esetben türelmesen próbálkozzanak újra. Stimulációs ultrahangra történő időpont egyeztetésnél (follikulometria) a kezelési táblázat mindig legyen Önnél! A hölgyek a saját vizsgálatukra maguk egyeztessenek időpontot, mert több olyan kérdésünk van, amire a férjek, partnerek nem mindig tudnak válaszolni.

Van-e lehetőség Intézetváltásra?

Van lehetőség más meddőségi centrumból intézetünkbe jönni. Az ott készült eredményeket ki kell kérni. Más intézetben történő kezelés közben nincs lehetőség átjelentkezésre csak lezárt kezelések után. Intézeten belüli orvos váltás lehetséges a befejezett kezelés után.

Van-e lehetőség embriók, ivarsejt minták átszállítására másik Intézetből/Intézetbe?

A Dunamenti REK Reprodukciós Központ nem fogad be más intézetből származó embriókat! Embriók, ivarsejtek átszállítása másik intézetbe egyébként csak a befogadó intézet engedélyével lehetséges.

Embrió adományozásra van-e lehetőség?

Van lehetőség adományozott embriók beültetésére. Amennyiben még nem a páciensünk időpontot kell kérni egy első konzultációra. Amennyiben már a páciensünk a kezelő orvosával kell egyeztetnie. Az, hogy ki, mikor kerülhet sorra, a felajánlott embriók számától függ. A várakozók száma több, mint a felajánlott embriók száma.

Van-e lehetőség petesejt fagyasztásra?

Petesejt fagyasztást, csak megfelelő orvosi indikáció alapján lehet végezni (pl.: tervezett onkológiai kezelés előtt; ha nem tud a partner spermiumot leadni a petesejtleszívás napján). Saját célra, későbbi felhasználás céljából petesejt fagyasztás nem végezhető az aktuális rendelkezések szerintünk.

Igénybe lehet-e venni utazási kedvezményeket?

Csak a NEAK által finanszírozott kezelések esetén lehet igénybe venni utazási kedvezményt. Mindig a recepción való bejelentkezéskor kell az igényt jelezni.

Kapok-e igazolást a megjelenésről és/vagy arról, hogy kezelés alatt állok?

Igen, az aznapi megjelenésről és a stimuláció megkezdéséről módunkban áll igazolást kiállítani. Amelyik fél csak kísérőként jön és nincs saját vizsgálata, részére nem tudunk igazolást kiadni. Mindenki csak a saját igazolását tudja kikérni. Kezelés alatti igazolás kiadása a fél éves védettségről úgy lehetséges, hogy a stimuláció kezdete és a visszaültetés dátuma van feltüntetve az igazoláson. Ez az igazolás akkor érvényes fél évig, ha a terhességi teszt pozitív a beavatkozás után. Amennyiben negatív, akkor érvényét veszti. Újabb kezelésnél újra kiadható. Apasági igazolás kiadása csak élettársak esetén szükséges. Kétféle igazolás létezik: szülés előtti és szülés utáni. Egyik sem használható fel a másik helyett. Az igényt telefonon kell jelezni az intézetnek, majd egy kérelmet kell kitölteni. A kitöltött, visszaküldött kérelem megérkezését követően tudjuk az aláírt igazolást kiadni.

Élettársi kapcsolatban álló páciensek esetén szükséges-e közjegyzői okirat beszerzése?

Azoknak a pároknak, akik élettársi kapcsolatban állnak, a reprodukciós kezelések megkezdése előtt szükséges beszerezni egy közjegyzői közokiratot, mert ennek hiányában nem végezzük el a kezelést.

Mennyi időt vesz igénybe egy lombikprogram illetve egy inszemináció?

Ez teljesen egyéni, a ciklus hosszúságától függ. Általában a kezelés ideje 2- 3 hét.

Szükséges-e otthon maradni/táppénzre menni a kezelések alatt?

Ez minden páciensnél egyéni mérlegelést igényel, nagyban függ a munkavégzés jellegétől. A kezelőorvos javaslatát szükséges követni.

Sportolhatok-e a stimuláció alatt?

Igen, a kezelőorvossal egyeztetve.

Kivizsgálással kapcsolatos kérdések

Milyen korábbi vizsgálati eredményeket fogadunk el?

Egy éven belül máshol készült eredményeket elfogadjuk (pl. alaphormonok, rákszűrés, Chlamydia szűrés, HIV, hepatitisz szűrés, átjárhatósági vizsgálat, spermavizsgálat, DNS fragmentáció).

Hogyan történik a kezeléshez szükséges gyógyszerek felírása?

Az orvosok által elrendelt gyógyszerek receptjeinek felírása elektronikusan történik az EESZT-be feltöltve.

Milyen vizsgálatokat javasolt elvégeztetni az első konzultációt megelőzően?

Alaphormon meghatározás (ciklus 2-5. napja között: FSH, LH, ösztradiol, prolaktin, TSH, Anti-Müllerian hormon), petevezeték átjárhatósági vizsgálat, méhnyakrák szűrés

Mi történik az első konzultáció alkalmával?

Anamnézis felvétele, a korábban átküldött leletek kiértékelése, további vizsgálatok elrendelése és a kezelési opciókról való egyeztetés az orvossal.

Fájdalmas-e a HyCoSy vizsgálat?

A vizsgálat rövid ideig tart, kellemetlenséggel, minimális fájdalommal járhat, de ez az egyéni fájdalomküszöbtől függ.

Szükséges-e éhgyomorral érkezni a vérvételekre?

Nem szükséges, sőt bőséges folyadékfogyasztás javasolt.

Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges a stimuláció elkezdéséhez?

Női: vérkép, vércukor, májfunkció (Se-bilirubin, SGOT, össz. fehérje, albumin), Na, K, Creatinin, Vércsoport + Rh, HIV, HbsAg, HCV, RPR, EKG-háziorvosi vizsgálat, egy éven belüli citólógiai eredmény,
Férfi: HIV, HbsAg, HCV, RPR

Kezeléssel kapcsolatos kérdések

Mennyi időt kell várni a NEAK által finanszírozott sikertelen beültetés után a következő kezelésig?

Az új szabályozás szerint nem szükséges várakozási időt tartani két NEAK által finanszírozott IVF kezelés között, hacsak a kezelőorvosa nem rendeli másképpen.

Mikor, hová és hogyan kell beadni az injekciókat a kezelések alatt?

Az injekciókat célszerű minden nap ugyanabban az időpontban, az orvosával egyeztetve beadni. A gyógyszer bejuttatása a subcutan szövetbe történik a hasfalon (a köldök körüli 2,5 cm-es területet ne használjuk injekciózásra). Az injekciók beadásában, az öninjekciózás elsajátításában az asszisztensek segítséget nyújtanak. Az interneten a különböző beadási technikákról filmek, tájékoztatók érhetőek el.

Mi történik a be nem ültetett embriókkal?

A rendelkezésre bocsájtott nyilatkozaton feltüntetett lehetőségek közül (fagyasztás + tárolás, megsemmisítés, embrió adományozásra felajánlás) írásban kell nyilatkozni.

Fontos tudnivalók a petesejt leszívással és visszaültetéssel kapcsolatban!

Általában az első vagy a második tüszőmérő ultrahang után lehet kalkulálni a petesejt leszívás dátumát. A tüszők nagysága határozza meg a petesejt leszívás idejét. A leszívás altatásban történik, ezért éhgyomorral kell érkezni. Előtte éjféltől enni – inni nem szabad. Kórházi benntartózkodásra nem kell készülni. A páciensek ékszer, smink, piercing és értékek nélkül érkezzenek. A petesejt leszívás után 2-3 órás megfigyelést követően a pácienseket kísérővel engedjük haza. Az altatást követően, aznap autóvezetés nem megengedett. A leszívást követően a táplálék és folyadékfogyasztás nincs korlátozva, javasolt bőséges folyadékbevitel és fehérjedús ételek fogyasztása. A petesejt leszívás és az embriótranszfer között a házasélet nem javasolt. Az embrió visszaültetés időpontját az orvos és a biológus együttesen határozzák meg. Általában az 5. napon szokott történni, de lehet korábban is. Az embrió beültetést követően a páciensnek nyugalom és a lelki – fizikai megterhelés kerülése szükséges.

Mi számít a ciklus első napjának?

A menstruáció első napja. Amennyiben a vérzés délután jelentkezik, az csak a 0. napnak számít.

Hányszor kell megjelenni egy stimuláció alkalmával?

Egy stimulációs folyamat során az eredményesség érdekében a kezelőorvos által meghatározott időpontban meg kell jelenni vérvételen és ultrahang vizsgálaton, akár heti több alkalommal is.

Lehet-e házaséletet élni a stimuláció alatt?

Igen

Hány nap önmegtartóztatás szükséges a spermium mintaadást megelőzően?

3 – 5 nap. Amennyiben a DNS fragmentáció magas (>35%) a tervezett petesejtleszívás előtt többszöri ejakuláció és csak egynapos önmegtartóztatás javasolt. Erről kezelőorvosával egyeztessen.

Szükséges-e tesztet végezni a HCG vérvétel előtt?

Nem szükséges

Mikor történik az első várandós ultrahang?

A HCG meghatározástól számított 2-3 hét múlva.

A sikeres beültetés után mi a teendő?

A területileg illetékes terhesgondozó felkeresése.

To top
Megszakítás