Menü Bezárás

Aktuális/Covid-19

Tájékoztató

Tisztelt leendő és korábbi Páciensünk!

Az egészségügyi vészhelyzet fennállása alatt mindazokban az esetekben, amikor – az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése alapján – nem szükséges a beteg személyes jelenléte, szolgáltatásaink egy részét telekommunikációs eszközök által nyújtjuk. Ezek az esetek a következők:

 • első konzultáció (anamnézis felvétel, a megelőző vizsgálatok leleteinek kiértékelése, diagnosztikus és terápiás terv felállítása),
 • az elkészült leletek kiértékelése és azok alapján a terápiás terv módosítása, konkretizálása,
 • egy-egy sikeres vagy sikertelen kezelést követő megbeszélés, amikor egy újabb kezeléshez szükséges diagnosztikus vizsgálatok kerülnek elrendelésre és egy új terápiás terv kerül kialakításra.

A fenti témában kérjük, hogy a +36-1-202-2802 telefonszámon, vagy a budapest@dunamentirek.hu e-mail címen vegyék fel vegyünk a kapcsolatot.

Az említett előzetes kapcsolatfelvételt követően – a veszélyhelyzet által indokolt és a szakmai útmutatókban rögzített védekezési eszközök és előírások alkalmazása mellett – tudunk gondoskodni a szükséges személyes jelenlétet igénylő ellátás biztosításáról.

Intézetünk célja, hogy a járvány idején úgy tudjuk újraindítani a vizsgálatokat és kezeléseket, hogy a fertőzés rizikóját minimalizáljuk, kizárjuk. Ennek megfelelően az vizsgálatok/ kezelések eljárásrendje az alábbiak szerint alakul.

 1. Kezelés előtt telefonon, vagy e-mailben keressük egy kérdőívvel, melyben felmérjük, hogy mekkora a rizikója a fertőzöttségnek az Ön esetében. Kérjük, kattintson ide a kérdőív letöltéséhez. (DOC) (PDF)
 2. Amennyiben a rizikó kicsi, úgy Intézetünkben fogadni tudjuk. Vizitekre előzetesen időpontot kell az asszisztensekkel egyeztetni. Csak ilyen esetben van módunk Önt fogadni.
  Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy – a szigorú betegfogadási rend miatt – ha nem jelenik meg pontosan a megadott időpontban, akkor új időpontot kell kérni az általános szabályok alapján.
 3. Ha a rizikó magas (előzmények, vagy tünetek alapján) a megfelelő további vizsgálatokra irányítjuk háziorvosához és akkor tudjuk kezelését elkezdeni, ha azok eredményei negatívnak bizonyulnak.
 4. A vizsgálata napján kérjük, hogy a vizitre pontosan érkezzen és addig az Intézet bejáratánál várakozzon, amíg az asszisztensek nem szólítják.
 5. Vizsgálatok, kezeléssel kapcsolatos vizitek során az intézetbe lépéskor hőmérsékletmérés történik. Ha 37.5 C alatt van, akkor tudjuk fogadni. Ha felette, akkor háziorvosához irányítjuk.
 6. Az intézetbe lépéskor kézfertőtlenítés, majd utána maszk felvétele kötelező.
 7. A maszk Önön kell, hogy maradjon, amíg az intézetet nem hagyja el. Elmenetelkor a kijelölt gyűjtőedénybe dobja a maszkot.
 8. Vizsgálatokhoz csak Önt tudjuk az épületbe engedni. Ha hozzátartozóval érkezik, akkor neki a parkolóban kell várni. A parkolóban 1.5-2 m-es távolságot kell egymástól tartani.
 9. Az előzetes megbeszélésekre, konzultációkra tudnak személyesen jönni, vagy ha egyszerűbb, akkor változatlanul megoldhatóak telefonon keresztül. Külföldi pácienseinknek minden estben személyesen kell megjelenniük az első konzultáción a szükséges vizsgálatok miatt.2020. szeptember 1-vel változtak a Magyarországra beutazás szabályai.Azok a magyar állampolgárok, akik külföldről térnek haza, kötelező tíznapos karanténba kerülnek. Ezt lerövidíteni járványügyi hatósági engedély alapján lehet, amihez két, 5 napon belül és min. 48 óra különbséggel Magyarországon elvégzett negatív SARS-CoV-2 PCR tesztre van szükség. Ez a folyamat (tesztek + engedélyek kiállítása) 5-7 napot vesz igénybe. A schengeni zónából (+ USA, Kanada) beutazó páciensek az első tesztet elvégezhetik otthon, még az utazás előtt.
  Nem magyar állampolgárok nem utazhatnak Magyarországra. Ez alól kivétel lehet az a páciens, aki az Intézetünk igazolása alapján, a rendőrhatóságtól (a rendőrség honlapján keresztül történő ügyintézés útján, www.police.hu) beutazási engedélyt kap. Az ő esetükben is tíznapos karantén kerül elrendelésre, mely alól a fentieknek megfelelően lehet a járványügyi hatóságtól felmentést kapni.
  Intézetünkben csak a karantént előíró rendelkezés alóli felmentést tartalmazó járványügyi hatósági határozat bemutatása után tudjuk a pácienseket fogadni.
  Kérjük, hogy a tervezett utazás előtt az aktuális részletes szabályokról (408/2020(VIII.30.) Korm.rendelet) tájékozódjanak, illetve a helyi magyar konzulátussal vegyék fel a kapcsolatot, mert a rendelkezések változhatnak.
 10. A recepteket, akinél lehet, elektronikus formában fogjuk felírni.
 11. Azok a páciensek (mind a nők, mind a férfiak személyes megjelenéshez kötött vizitjeire igaz), akik SARS-CoV-2 vírussal megfertőződtek, az alábbiak szerint jöhetnek személyes megjelenéshez kötött vizitre:
  Ha a fertőzés tünetmentes volt és „csak” pozitív PCR teszttel lett igazolva, 1 hónappal a pozitív teszt után, újabb teszt nélkül jöhetnek. Ha a pozitív teszthez képest egy hónapon belül szeretnének vizitre jönni, akkor viszont ehhez negatív SARS-CoV2 PCR teszt megléte szükséges.
  Ha a fertőzés során tünetek is voltak (íz érzés, szaglás elvesztése, láz, légúti tünetek, stb.), akkor a tünetek megszűnése után 1 hónappal jöhet teszt nélkül, vagy egy hónapon belül, ha van negatív SARS-CoV-2 PCR tesztje.
  Amennyiben a közvetlen fertőzésből való felépülés után valamilyen tünet, panasz megmarad, akkor kezelést annak megfelelő belgyógyászati kivizsgálása után tudunk indítani, a sikeres terhesség kihordás érdekében.
 12. Ez az eljárásrend visszavonásig marad érvényben.
 13. Ez a működési rend nyilvánvalóan bizonyos kellemetlenségekkel jár a korábbi működésünkhöz képest, de elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk Önöket ellátni a járvány ideje alatt is. Ehhez kérjük türelmüket és együttműködésüket!

Budapest, 2021. december 15.

Köszönettel:

Dunamenti REK ügyvezetés
Dr. Kovács Péter, orvosigazgató


Tájékoztató a COVID-19 járvány idején végzett spermavizsgálathoz

Kattintson ide a tájékoztató letöltéséhez.


A SARS-CoV-2 vírus, a COVID-19 betegség kórokozója, a koronavírusok közé tartozik. Először Kínában, Wuhan tartományban azonosították 2019 vége felé. A vírus feltételezhetően innen terjedt el az egész világon, több hullámban tömeges fertőzést okozva. A terjedés során a vírus többször mutálódott. Az újabb variánsokra (brit, indiai stb.) általában fokozott fertőzőképesség és súlyosabb tünetek jellemzőek.

A fertőzés kimutatására szolgáló tesztek három nagy csoportba sorolhatók (European Centre for Disease Control):

 • vírus RNS kimutatása (RT-PCR)
 • vírus antigén kimutatása (vírus felszínén jelenlévő protein)
 • antitest kimutatása (a SARS-CoV-2 ellen termelt ellenanyag)

A PCR és antigén tesztet folyamatban lévő fertőzés kimutatására alkalmazzák. Az ellenanyag teszt pedig akut fertőzés vagy már kialakult immunitás kimutatására alkalmas. A jelenleg alkalmazott tesztek nem működnek 100 %-os hatékonysággal.

A COVID-19 betegség felső légúti tüneteit (torokfájás, száraz köhögés) gyakran gasztroenterológiai tünetek (hányinger, hasmenés) előzik meg. Jellemző még a láz, izomfájdalom, levertség, légszomj valamint az íz érzés és szaglás elvesztése. A vírus emberről emberre elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ritkábban érintés útján, fertőzött felületek közvetítésével.

Terhesség esetén kivételesen ritkán a méhlepényen keresztül az anyáról a magzatra is átterjedhet a fertőzés. Terhes nők esetében a megfertőződés rizikója nem nagyobb, mint nem terhesek esetében. A megfertőződött terhesek jelentős része (74-86% egyes tanulmányok szerint) tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget. Leggyakoribb panaszok köhögés és láz. Terhesség esetén viszont nagyobb a rizikója annak, hogy súlyosabb lefolyású betegség miatt kórházi kezelésre legyen szükség. A halálos kimenetelű fertőzés rizikója alacsony, de terhesek között valamennyivel magasabb, mint nem terhesek esetében. A súlyosabb lefolyású betegség rizikója emelkedik a terhesség előrehaladtával. A legtöbb, kórházi ellátást igénylő eset a 3. trimeszterben fordul elő. A koraszülés rizikója is magasabb a tüneteket produkáló fertőzött terhesek esetében, elsősorban az idő előtt megindított vagy császármetszéssel befejezett terhességek miatt.  A fertőzés és súlyos lefolyású betegség rizikója is magasabb 35 éves kor felett és azoknál akiknél a testtömeg index 25 felett van, illetve diabétesz és/vagy magas vérnyomás betegség áll fenn.

Jelen ismereteink szerint a vírusfertőzés nem növeli a fejlődési rendellenesség, vetélés, intrauterin elhalás vagy születés utáni elhalálozás rizikóját. A fertőzés nem befolyásolja negatívan a magzat méhen belüli növekedését. A koraszülés rizikója magasabb, de ennek elsősorban az anyai okokból idő előtt elindított szülés vagy befejezett terhesség az oka. Az újszülöttek több mint 95 %-a jó állapotban jön világra. Újszülöttek között végzett SARS-CoV-2 szűrés az esetek egy részében pozitív eredményt adott, így feltételezik, hogy a vírus át tud jutni a méhlepényen és meg tudja fertőzni a magzatot. Az újszülöttek között a vírus teszt pár nap alatt lényegében minden esetben negatív lett, a fertőzés végét jelezve.

A fertőzés megelőzésére különböző vakcinák érhetőek el. Ezek mindegyike hatékony, bár a hatékonyság tekintetében vannak különbségek. A kétdózisú vakcinák esetében a második dózis után 7-10 nappal kialakul a teljes védettség. Tekintettel arra, hogy terhesség során magasabb a kockázata a súlyosabb lefolyású betegségnek, gyermekvállalás esetén javasolt az oltás. A mRNS alapú vakcinák (Pfizer, Moderna stb.) terhesség alatt is biztonságosan beadhatóak. A vakcinák jelenlegi ismereteink alapján nem jutnak át a placentán és az oltás eredményeként nem jelennek meg a méhlepény működését rontó ellenanyagok. A vakcinák az eddig elvégzett vizsgálatok alapján nem okoznak meddőséget. Férfiak esetében akut fertőzést követően átmenetileg romolhatnak a spermium paraméterek. A vakcinák beadása nem növeli a vetélés rizikóját.  Az oltás eredményeként kialakuló ellenanyagok átjutnak a méhlepényen és a magzat számára is védettséget nyújtanak.

 

 

Forrás:

 1.  https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v13.pdf
 2. Statement from the ESHRE COVID-19 Working Group: COVID-19 vaccination and assisted reproduction (https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG)
 3. AMERICAN SOCIETY FOR REPRODUCTIVE MEDICINE (ASRM) PATIENT MANAGEMENT AND CLINICAL RECOMMENDATIONS DURING THE CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC UPDATE No. 16 – July 23, 2021 Reproductive Facts Regarding COVID-19 Vaccination